L'Actualitat

Ordenances i pressupost

A finals d’any el govern municipal té l’encàrrec d’elaborar les ordenances fiscals i el pressupost per a l'any següent. Es tracta d’aprovar els ingressos i despeses que han de permetre tirar endavant aquells projectes i actuacions emmarcades en el projecte global del mandat, deixant en evidència quines són les prioritats. 

Curiosament, i això es repeteix any rere any, les ordenances fiscals, on es determinen els ingressos propis de l’ajuntament, es porten a aprovació per separat del pressupost, que és el que determina l’equilibri entre ingressos i despeses de l’exercici. 

Enguany la proposta del govern ve condicionada per la llei europea en matèria de residus, que obliga que sigui el contribuent qui sufragui el 100% del cost del seu tractament. Això té una incidència important a les butxaques dels vilatans.

La majoria absoluta de l’equip del govern al Ple municipal no ofereix gaires alegries als grups de l’oposició. Des de la CUP s’ha demanat que es revisin els trams de la tarifació social de l’escola bressol, i el govern de Junts n’ha fet cas omís.

Quant al pressupost, la CUP ha demanat que en aquest 2025 es tingués en compte el resultat del Pla director de clavegueram, i que es destinessin diners per iniciar les tasques de millora i adequació, si més no de la part classificada com a urgent per la seva perillositat.

També s’ha demanat ampliar la partida del Servei d’Atenció Domiciliària, augmentar personal a l’Arxiu Municipal, a intervenció i a urbanisme, entre altres propostes a negociar.

I s’ha insistit en la necessitat de ser més transparents, i aprofitar un moment tan important per convocar l’Audiència Pública que el nostre reglament d’organització municipal (ROM) preveu, per fer conèixer als vilatans temes importants del seu interès.

 

L’HABITATGE SOCIAL

L’assignatura pendent d’Arenys de Mar

Vivim des de fa massa temps una crisi habitacional, tant de compra com de lloguer, causada per les bombolles immobiliàries gràcies a l’economia de monocultiu de la construcció i del turisme. Des del Mai no tindràs casa a Gent sense cases i cases sense gent, la classe treballadora ha vist com el seu futur s’ha anat enfosquint any rere any degut als salaris congelats i l’encariment de l’accés a l’habitatge que ha propiciat una mitjana de 20 desnonaments al dia, fet que evidencia l’extensió de l’especulació immobiliària contra les classes populars. Aquesta situació encara seria molt més sagnant i desoladora sense l’autoorganització i l’autodefensa solidària del moviment popular com les PAH’s, les Xarxes d’Habitatge i el Sindicat de Llogateres.

Arenys de Mar amb un parc mobiliari de 8.413 habitatges i 729 habitatges buits, segons l’últim informe de la DIBA amb dades de l’any 2021(dels quals 107 habitatges són en mans de grans tenidors), i una mitjana de lloguer de 739,10 € que suposa un esforç econòmic del 46,36% a les famílies arenyenques. I com a municipi declarat de zona tensionada, necessita aplicar urgentment un seguit de mesures que facilitin el dret a l’habitatge. La primera de totes és que el consistori sigui garant del benestar dels seus vilatans i desplegui l’Ordenança municipal reguladora del procediment sobre la verificació d’habitatges buits i, si cal, adaptar-la a les noves circumstàncies, que malauradament són cada vegada més negatives per a la classe treballadora. 

Arenys de Mar té un parc de 8.413 habitatges, 729 dels quals estan buits, segons l’últim informe de la DIBA amb dades de l’any 2021. D’aquest informe també se’n desprèn que d’aquesta borsa de cases i pisos, n’hi ha 107 que estan en mans de grans tenidors. La mitjana del preu de lloguer al nostre municipi està al voltant dels 740 € i això suposa, per a una família arenyenca que percep els sous que es troben dins  la mitjana, destinar el 46,3% del sou al lloguer. Arenys de Mar està declarat zona tensionada i, per tant, necessita mesures urgents que facilitin l’accés a l’habitatge. La primera mesura que considerem que cal prendre és que es desplegui una Ordenança municipal reguladora del procediment sobre la verificació d’habitatges buits i, si cal, adaptar-la a les noves circumstàncies que malauradament són cada vegada més negatives per a la classe treballadora.

Des de la CUP hem cregut sempre a posar al centre les persones i preservar per davant de tot el dret a una vida digna. Els serveis públics han de vetllar per allò essencial i la vivenda és un dret fonamental. Des d’aquesta visió col.lectiva i de la defensa dels béns comuns, creiem fermament, tal com detallàvem en el nostre programa electoral, en la creació d’una Empresa Pública d’Habitatge amb l’objectiu de disposar d’un parc d’habitatge públic i un fons municipal d’habitatge d’emergència. Cal dissenyar una estratègia d’acció mitjançant un pla local d’habitatge i crear una oficina d’habitatge al servei de la ciutadania que vehiculi les accions a seguir i mantingui el contacte directe amb les necessitats de la ciutadania.Considrem que cal,  també, per forçar els grans tenidors a posar els habitatges tancats a  la xarxa d’habitatge social per als arenyencs i arenyenques.

comparteix